Kies de tuinbank van jouw dromen via deze handleiding

Ingediend door admin op vr, 06/28/2019 - 14:18

Je wilt natuurlijk het liefste in één keer slagen bij de zoektocht naar een geschikte tuinbank. Aan de hand van de informatie die in dit artikel wordt beschreven, wordt de zoektocht naar een tuinbank vergemakkelijkt.

Voordat je online op zoek gaat naar tuinbanken is het verstandig om jezelf een aantal vragen te stellen. Waar plaats je de tuinbank? Waaraan kenmerkt de toekomstige plek zich? Het kan zijn dat enkel banken met een boog gebruikt kunnen worden, aangezien ie in een hoek van de tuin wordt neergezet. Hoeveel mensen zullen doorgaans gebruik gaan maken van de tuinbank? Bij het beantwoorden van deze vragen ben je er wellicht al achter gekomen aan hoeveel mensen de tuinbank ruimte dient te bieden. Twee, drie of vier personen die gebruik maken van de tuinbank? Alcove tuinbanken en maanvormige banken worden nader besproken. Ook passeren twee verschillende houtsoorten de revue: onderhoudsgevoelig en onderhoudsarm hout.

Alcove tuinbanken

Een tuinbank die prima in een hoek van de tuin past is de Alcove bank. Combineer deze bank met een bijpassend tuintafeltje waarop je een boek of jouw zonnebril neerlegt. Doorgaans biedt zo'n soort bank plaats voor twee personen. Maak de tuinmeubel set compleet door een parasol aan de set toe te voegen.

Tuinbanken in maanvorm

Een alternatief op de hiervoor genoemde Alcove tuinbank is de maanbank. Dit soort bank is veelal voorzien van een licht gebogen constructie. Ze worden logischerwijze, vanwege haar complexe vorm, kant-en-klaar geleverd. Veelal zijn dit soort banken uit teak in Indonesië vervaardigd en gaat er een arbeidsintensief aan vooraf.

Afhankelijk van de houtsoort die je kiest bepaalt de mate van onderhoud dat nodig is om de tuinbank er orderlijk uit te laten staan, door de jaren heen. Aansluitend op de hier besproken mate van onderhoud gaat dit artikel in op verscheidende hout soorten en of het een onderhoudsarme of onderhoudsgevoelige soort betreft.

Een tuinbank dat veel onderhoud vergt

Tuinmeubels gemaakt van naaldhout moeten worden behandeld. Anders zullen de tuinmeubels in een tijdsbestek van een paar jaar barsten beginnen te vertonen.

Zorg er dus voor dat de tuinbank iedere zes of twaalf maanden onderhouden wordt met vernis, dat je aanbrengt met een verfkwast. Deze mate van onderhoud kost tijd, maar noodzakelijk om een beschermlaag aan te brengen. Een tuinbank van minder kwalitatieve hardhout kan meerdere jaren goed blijven, mits de bank goed en volgens de richtlijnen wordt onderhouden. Pleeg je geen goed en regelmatig onderhoud dan kan het zomaar zijn dat de naden krimpen en losraken, water binnen dringt en het minder kwalitatieve hout gaat rotten. Als het tuinmeubilair vies is dien je de toplaag veelal opnieuw te verven met een lichte verfkleur.

Een onderhoudsarme tuinbank

Een tuinbank die minder onderhoud nodig heeft dient één keer of een aantal keren per jaar van een olie beschermlaag te worden voorzien. Deze laag breng je eenvoudig aan middels een doek.

Hoe verleng je de levensduur van minder onderhoudsgevoelige houtsoorten?

Indien je een houten bank van goede kwaliteit koopt en deze regelmatig van onderhoud voorziet, heb je veelal jarenlang plezier van de tuinbank. Een interessante optie is de keuze voor een kwalitatieve hardhouten tuinbank die is voorzien van wicker van hoge dichtheid polyethyleen, ook wel PE-kunststof genoemd. Op deze manier combineer je de uitstraling van hardhout met wicker, dat tegen allerlei weersinvloeden bestand is.

Analyseer jouw terras of tuin

Tenslotte, de plek waar je jouw tuinmeubel set wilt plaatsen moet goed samengaan met de poten van de tuinbank, tuinstoelen en de tafel. Let hier goed op voordat je een keuze maakt.